NPEC: De toekomst van voedselzekerheid veiligstellen en duurzame landbouw

NPEC

De toekomst van voedselzekerheid veiligstellen en duurzame landbouw

Als directievoerder namens Tce Partners hebben we met trots bijgedragen aan de totstandkoming van het NPEC (Netherlands Plant Eco-phenotyping Centre). Dit state-of-the-art onderzoekscentrum is ontworpen als een tijdelijk bouwwerk met complexe installaties, gericht op hoogwaardig onderzoek naar plantenfenotypering.

Een van de uitdagende modules binnen het NPEC is de "Fenotypering van Plant-Microbe Interacties," bestaande uit twee onafhankelijke fenotyperingsinstallaties: Helios en Hades. Helios maakt geautomatiseerde karakterisering mogelijk van bovengrondse eigenschappen van diverse planten, terwijl Hades zich richt op de karakterisering van in-vitro wortelstelsels. Deze systemen, ontwikkeld in samenwerking met UGT Umwelt-Geräte-Technik en PSI, opereren ook onder het PMC-III restrictieniveau, waardoor onderzoek met genetisch gemodificeerde micro-organismen mogelijk is.

Tijdens de bouw van het NPEC hebben we rekening moeten houden met verschillende uitdagende factoren. Het naastgelegen Kruyt-gebouw, de Hogeschool van Utrecht aan de overkant en de naastgelegen tramrails vereisten zorgvuldige planning en coördinatie om ervoor te zorgen dat het project soepel kon verlopen. Deze uitdagingen hebben het project extra complex gemaakt, maar dankzij nauwe samenwerking en vakkundig projectmanagement hebben we met succes een hoogwaardig onderzoekscentrum tot stand gebracht.

Het NPEC is niet zomaar een bouwwerk; het is een faciliteit die de toekomst van voedselzekerheid en duurzame landbouw mogelijk maakt. Met geavanceerde fenotyperingssystemen, zoals EcoLab 500, biedt het centrum de mogelijkheid tot nauwkeurige en grootschalige studies van plantprestaties in relatie tot verschillende biotische en abiotische factoren.

Dit gezamenlijke initiatief van Wageningen University & Research en Universiteit Utrecht is gehuisvest in een tijdelijk gebouw, maar het streven naar innovatie en vooruitgang is permanent. Het NPEC wordt medegefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), en het belichaamt de toewijding aan het ontwikkelen van nieuwe gewassen en teeltsystemen om te voldoen aan de toekomstige behoeften van voedsel- en materiaalzekerheid. Als Tce Partners zijn we er trots op betrokken te zijn geweest bij dit opwindende en veelbelovende project.

Leon Knijn