MRI vervanging

Moderne Upgrade: Vervanging van MRI-Apparatuur in Operationeel Ziekenhuis

In een ambitieuze stap vooruit in de diagnostische mogelijkheden binnen de afdeling radiologie heeft het Franciscus Vlietland en Gasthuis onlangs besloten om twee oude 1,5 Tesla MRI-scanners van Siemens te vervangen door state-of-the-art 1,5 Tesla MRI-apparatuur van Philips. De oude MRI’s waren out off service en konden niet meer onderhouden of geüpgraded worden.

 Wat dit project extra bijzonder maakte, was niet alleen de technologische upgrade, maar ook het feit de afdeling radiologie gedurende het gehele proces volledig operationeel bleef.

De eerste stap in dit vooruitstrevende initiatief was het uitwerken van het Voorlopig Ontwerp (VO), wat later werd verfijnd tot het Definitief Uitvoeringsontwerp (UO) en dit allemaal samen met de beoogd aannemer en adviseurs in bouwteamverband.

Opmerkelijk was dat, hoewel de totale bouwtijd was vastgesteld op 5 maanden, nog niet alle details over de benodigde bouwwerkzaamheden volledig konden worden bepaald. Doordat de tijdelijke voorziening meer dan een half jaar vooraf vastgelegd moesten worden was hiermee de totale bouwtijd al vast komen te staan.

Een aanzienlijke uitdaging in dit project was de beperkte ruimte voor de nieuwe MRI-apparatuur, wat resulteerde in een complete ontruiming en demontage van de bouwvlek. De ruimte werd vervolgens heringericht en opnieuw opgebouwd om plaats te bieden aan de geavanceerde Philips MRI-scanners. Het was niet eenvoudig om binnen de beperkte bouwkundige schil voldoende ruimte te hebben voor de kooi van Faraday, er moest daarom zelfs om kolommen heen gebouwd worden.

De locatie van de MRI's, centraal gelegen in de binnentuin van het ziekenhuis, creëerde logistieke uitdagingen bij het in- en uithijsen van de oude en nieuwe apparatuur. Het gebruik van een indrukwekkende 300 tons kraan was noodzakelijk om de last van 3700 kilogram over een afstand van 40 meter te verplaatsen. Deze hijsactie is uitgevoerd in het weekend zodat onderliggende afdelingen tijdelijk ontruimt konden worden.

Om de continuïteit van de MRI-diensten te waarborgen, werd een innovatieve oplossing toegepast. Tijdens de bouwwerkzaamheden werd buiten het ziekenhuis een tijdelijke trailer geplaatst met een voorlopige MRI-scanner. Door deze tijdelijk oplossing kon de zorg normaal door draaien met een minimale aanpassingen en was er geen onderbreking van het zorgproces.

Met deze succesvolle integratie van geavanceerde technologie in een operationele ziekenhuisomgeving toont Franciscus Vlietland en Gasthuis niet alleen haar toewijding aan de modernste gezondheidszorg, maar ook aan doordachte planning en implementatie om de impact op patiënten en personeel tot een minimum te beperken.

Tce partners heeft het hele traject van initiatief tot en met oplevering begeleid. Tot onze werkzaamheden behoorde ook het aanbesteden in bouwteam en het houden van toezicht tijdens de bouw. Hiermee is de opdrachtgever voor het gehele bouwproces tot en met de nazorgfase volledig ontzorgd. Tijdens de bouwteamfase geeft Tce partners zijn meerwaarde doordat wij over voldoende specifieke technische kennis beschikken, waarmee we vanuit het oogpunt van de klant de meest gewenste beslissingen kunnen nemen. Daarbij geven wij gevraagd en ongevraagd ons advies met als beoogd resultaat het beste voor de klant te realiseren.

Leon Knijn